Interview Naures Al Rufaye

GIS Coördinator Mourik Infra BV

“Ik had het gevoel dat we mee werden genomen in een verhaal.”

Wil jij ook leren programmeren met Python?

“Je krijgt een goed beeld hoe de basis van Python werkt. Duidelijk stof en veel oefeningen inclusief een duidelijke handleiding. Goede cursus om de eerste stappen van het programmeren te leren.”

5/5

Michel Degger – Acceptatie verzekeringen

Ik ben Naures. Ik coördineer de GIS-informatieafdeling bij Mourik Infra. Mijn achtergrond is in de civiele techniek in Delft (TU Delft) en ik werk al vier jaar voor Mourik. Mourik is een aannemer in de wegenbouw. Wij werken aan projecten voor onderhoud van rijkswegen voor Rijkswaterstaat.

Zoals ik verteld heb geef ik leiding aan een Geo-informatieafdeling. Geo-informatie is eigenlijk alle informatie die te maken heeft met een locatie op de kaart. Dus, zeg maar, de geografisch verbonden informatiesysteem, die beheren wij nu. Wij maken informatieproducten over de staat van het areaal. Daarin doen wij analyses over de objecten die wij ontvangen hebben. Wij voegen objecten toe, we hebben tekenwerk en we maken een registratiesysteem waarin uitvoerders buiten informatie in kaart brengen, maar ook dingen registreren.

Wij zijn best wel een koppige aannemer. Wij willen niet dingen doen zoals de rest. We proberen zelf, zeg maar, het wiel opnieuw uit te vinden. Dat gaat met vallen en opstaan. Dat levert ook heel erg veel op, omdat je tijdens de reis, zo noem ik het eventjes, veel nieuwe dingen ontdekt. Wanneer je een systeem koopt en het werkt half zoals je wilt, dan moet je daar mee dealen. En nu bouwen we het allemaal zelf. Twee stappen vooruit, een achteruit. Maar uiteindelijk hebben we wel iets waar iedereen achter staat.

Ik heb een beginnerscursus Python gedaan. Ik heb in het verleden nooit geprogrammeerd. Ja, wel eens met de studie met MATLAB dingen gedaan. Maar dat is inmiddels al een paar jaar terug, meer dan 5 jaar. En ik vond het heel erg fijn dat we in een kleine groep zaten, dat we onze vragen konden stellen. Ik vond de lesstof goed. Ik had het gevoel dat we mee werden genomen in een verhaal. En er werd niet aan ons iets verteld, maar we werden echt gewoon, als het ware ingeleid in het verhaal. De lessen zaten best wel goed in elkaar. Er zat best wel een goede balans tussen uitleg en de vragen die we zelf moesten doen. En de vragen hadden ook heel veel toegevoegde waarde, want je werd steeds een klein beetje uitgedaagd om een andere invulling te geven aan het antwoord. Vaak heb je een cursus en dan heb je vragen en die vragen kun je maar op een enkele manier doen en dat is een goede manier. Jouw vragen waren eigenlijk een open boek. Kijk maar hoe je bij een antwoord komt. Maar uiteindelijk kom je bij een antwoord. En dan laat jij zien wat de meest efficiënte wijze is om een bepaald probleem op te lossen.

Door de skills die ik bij jou heb geleerd weet ik tenminste hoe het opgebouwd is. Waarom bepaalde functionaliteiten erin zitten, bepaalde syntaxen. Dat begreep ik daarvoor niet, nu wel. En de syntax die ik niet herken, weet ik ook gelijk hoe ik het kan achterhalen. Tijdens de cursus heb jij ons gewoon laten zien hoe je ook dingen kon lezen en begrijpen. En hoe je andermans expressies kon kopiëren en begrijpen, dus dat was wel heel erg fijn.

Dus wat we nu gedaan hebben; de backup hebben we bijna in de lucht. We richten nu een server en in de server komen tools die wij gemaakt hebben. En de eerste tool is dus een backup maken en mensen laten weten dat de backup is gemaakt en bepaalde meldingen die gemaakt worden die proberen we daarmee te automatiseren waarin verschillende databronnen bij elkaar komen. Verder willen we ook een stukje automatisering laten plaatsvinden. Dus, er worden nu werkzaamheden buiten uitgevoerd en dan moeten mijn collega’s, dus de uitvoerders, buiten vaak informatie toevoegen. Maar de informatie is meestal hetzelfde en zit een beetje een repeterende factor in. Maar zij staan vaak langs de weg en dat is best wel gevaarlijk. Dus wat wij nu doen is zorgen dat de tool heel veel velden automatisch gaat vullen. Dus hij gaat kijken waar een persoon zich begeeft; oké, dan weet hij het areaal. We zijn nu een tool aan het maken om de hectometrering, dus de locatie langs de weg, automatisch te herkennen en toe te kennen aan objecten. Nou dat scheelt weer iets voor de jongens en zo gaan we door zodat we hun werk kunnen vergemakkelijken.

Scroll to Top