Excel Formules

Hoe bereken je formules in Excel?

Wat is een Excel formule en hoe bereken je die? Hoe begin je een formule en welke formules zijn er allemaal in Excel? Leer het allemaal hier!

Excel cursus voorbeeld
Logo beste opleider van NL
School of Data Science NRTO Keurmerk

Wat zijn formules in Excel?

Excel-formules zijn uitdrukkingen die berekeningen uitvoeren en een resultaat weergeven. Formules in Excel kunnen een combinatie van waarden, celverwijzingen, functies en operators gebruiken om een berekening uit te voeren.

De formule =A1 + B1 telt bijvoorbeeld de waarden in de cellen A1 en B1 op, terwijl de formule =SUM(A1:B10) de waarden in de cellen A1 tot en met B10 optelt.

Wil je liever stap voor stap begeleid worden, bekijk dan onze basiscursus Excel.

Hoe maak je een formule?

In Excel begint een formule altijd met een gelijkteken (=) en wordt het resultaat van de formule weergegeven in de cel waarin deze is ingevoerd. Je kunt dit gebruiken om eenvoudige berekeningen uit te voeren, zoals het optellen of aftrekken van getallen, of complexere berekeningen, zoals het uitvoeren van financiële analyses of statistische analyses.

Excel functies gebruiken

Excel biedt ook een aantal ingebouwde functies, zoals SOM, GEMIDDELDE, MAX en MIN, die specifieke berekeningen uitvoeren. De functie SOM berekent bijvoorbeeld het totaal van een waardebereik, terwijl de functie GEMIDDELDE het gemiddelde van een waardebereik berekent.

Door formules in Excel te gebruiken, kun je je berekeningen automatiseren, de kans op fouten verkleinen en tijd besparen. Formules zijn een essentieel onderdeel van het werken met Excel, en het beheersen van het gebruik ervan is essentieel voor veel geavanceerde Excel-taken.

Voorbeelden van Excel functies en formules

Hieronder vind je enkele veelgebruikte Excel-formules.

  • SOM: Telt een bereik van cellen op, b.v. =SOM(A1:A5)
  • GEMIDDELDE: Berekent het gemiddelde van een bereik van cellen, b.v. =GEMIDDELDE(A1:A5)
  • AANTAL: Telt het aantal cellen in een bereik dat getallen bevat, b.v. =AANTAL(A1:A5)
  • MAX: Retourneert de hoogste waarde in een celbereik, b.v. =MAX(A1:A5)
  • MIN: Retourneert de laagste waarde in een celbereik, bijv. =MIN(A1:A5)
  • ALS: Retourneert één waarde als een voorwaarde waar is en een andere waarde als deze onwaar is, bijv. =ALS(A1>10; “Groter dan 10”, “Minder dan of gelijk aan 10”)
  • VERT.ZOEKEN: Zoekt naar een waarde in de eerste kolom van een bereik en retourneert een waarde in dezelfde rij uit een gespecificeerde kolom, b.v. =VERT.ZOEKEN(A1;B1:D5;3;ONWAAR)

Kijk ook op de Microsoft website voor meer informatie.

Over School of Data Science

0
5/5
204 ervaringen

Kernwaarden

Voordelen

Rick geeft cursus Data Science

Adviesgesprek

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste cursus? Of heb je vragen over de inhoud van een of meerdere cursussen? Neem dan contact met ons op! Wij beantwoorden dan zo spoedig mogelijk je vragen. 

Velden met een * moeten verplicht ingevuld worden. 

Contact Formulier
Scroll to Top