Datageletterdheid training

Leer data interpreteren en de basisconcepten van data analyse

Data is de drijvende kracht achter talloze beslissingen. Daarom is het vermogen data correct te interpreteren en te analyseren van onschatbare waarde. Onze datageletterdheid training is speciaal ontworpen om je deze belangrijke vaardigheden bij te brengen. Hierdoor kan je door het complexe landschap van hedendaagse data te navigeren. Of je nu een beginner bent die de fundamenten wil begrijpen, of een professional die zijn of haar kennis wil verdiepen.  

Datageletterdheid training

Stappenplan

Skills Scan

Voordat we beginnen met de datageletterdheid training, vinden we het belangrijk om het huidige niveau van elke deelnemer nauwkeurig in kaart te brengen. We starten daarom met de skills scan, een grondig assessment waarmee we jouw competenties en kennis op het gebied van datageletterdheid evalueren. 

Resultaten

Na het voltooien van deze scan ontvang je een gedetailleerd rapport. Dit rapport biedt inzicht in je sterke punten, maar ook in de gebieden waar nog ruimte is voor verbetering. Zo weten we precies waar de focus van de training moet liggen en kunnen we zorgen voor een leertraject dat perfect op jou is afgestemd. De skills scan vormt daarmee de solide basis van onze training, waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

Training

Na de voorbereiding middels de skills scan, duiken we diep in de wereld van datageletterdheid tijdens onze training. De training is opgebouwd uit een reeks interactieve modules die zijn ontworpen om deelnemers een uitgebreid begrip te geven van de kernconcepten van datageletterdheid. We beginnen met de basisprincipes van data-analyse, waarbij de focus ligt op het begrijpen en interpreteren van data. Van daaruit verkennen we technieken en tools die professionals in staat stellen om data effectief te gebruiken in hun besluitvorming. Elk onderdeel van de training zitten praktische oefeningen en real-world voorbeelden, zodat deelnemers hun nieuw verworven kennis direct in de praktijk kunnen brengen. Bovendien wordt de training begeleid door ervaren trainers die hun expertise en inzichten delen, en die de deelnemers ondersteunen bij elke stap van hun leerreis. Het einddoel is om elke deelnemer uit te rusten met de vaardigheden en het vertrouwen om data te transformeren in waardevolle inzichten en acties.

Optioneel: Certificering via EXIN

Na het succesvol afronden van de datageletterdheid training, bieden we de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden te certificeren via EXIN. Het certificaat dat je kunt behalen via School of Data Science is het EXIN Data Analytics Foundation. Om je optimaal voor te bereiden op deze certificering, hebben we een specifieke online cursus ontwikkeld. Deze cursus behandelt uitgebreid verschillende onderwerpen in de wereld van data-analyse. Je verdiept je in aspecten als dataverzameling, opslag en het begrijpen van variabelen. Vervolgens duik je in de technieken van data-scrubbing om data te zuiveren en te optimaliseren. In de daaropvolgende modules wordt je kennis uitgebreid met onderwerpen als statistiek, datamining, machine learning en het complexe landschap van algoritmen. Tot slot leer je over de kunst van datavisualisatie, waarbij je verkent hoe je data kunt verklaren en verkennen, en maak je kennis met diverse grafieken, plots en de bijbehorende ontwerptools. Deze uitgebreide voorbereiding zorgt ervoor dat je met vertrouwen het EXIN-examen kunt doen en je expertise in datageletterdheid kunt certificeren.

 

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma wordt bepaald op basis van het niveau van de deelnemers en op basis van de resultaten van het assessment. De onderwerpen die behandeld kunnen worden tijdens de training zijn als volgt:

Basisprincipes van Data

 • Begrip van data-definities.
 • Onderscheid tussen kwalitatieve en kwantitatieve data.
 • Inzicht in het belang van datakwaliteit.

Datagedreven Werken

 • Leren nemen van besluiten op basis van data-analyse.
 • Training in het monitoren en interpreteren van data.
 • Creëren van een datagedreven cultuur in organisaties.

Datavisualisatie

 • Begrijpen van het belang van effectieve datavisualisatie.
 • Technieken leren voor het presenteren van data op een begrijpelijke manier.
 • Kennismaken met tools en software voor datavisualisatie.

Algoritmen

 • Inzicht krijgen in de basisprincipes en logica achter algoritmen.
 • Leren hoe algoritmen data verwerken en voorspellingen doen.

Kritisch Denken over Data

 • Leren vraagtekens te zetten bij de bron en kwaliteit van de verzamelde data.
 • Begrijpen van mogelijke vertekeningen of beperkingen in datasets.
 • Ontwikkelen van een sceptische blik bij het interpreteren van resultaten en conclusies.

Kritisch Denken over Visualisaties

 • Inzien dat visualisaties, hoewel krachtig, ook misleidend kunnen zijn.
 • Technieken leren om vertekeningen in grafieken en plots te herkennen.
 • Begrip ontwikkelen voor het belang van een eerlijke en transparante datavisualisatie die het werkelijke verhaal vertelt.

Machine Learning

 • Kennismaken met de basisprincipes en concepten van machine learning.
 • Leren hoe algoritmen worden getraind met data om patronen te herkennen en voorspellingen te doen.
 • Begrijpen van de verschillende soorten machine learning, zoals supervised, unsupervised en reinforcement learning.
 • Inzicht krijgen in de toepassingen en beperkingen van machine learning in verschillende sectoren.
 • Ontwikkelen van een kritische blik op de ethische en praktische uitdagingen van machine learning in de echte wereld.

Een selectie van bedrijven wiens medewerkers wij mochten opleiden

Klant School of Data Science
4.7/5
9,8 op basis van 349 ervaringen. Bekijk ervaringen.

Waarom kiezen voor School of Data Science?

Met onze ruime ervaring in het geven van opleidingen hebben we talloze professionals en beginners begeleid op hun reis in de wereld van data. Onze aanpak is uniek omdat we niet alleen gericht zijn op degenen die al vaardig zijn in data, maar juist ook op diegenen die hun allereerste stappen zetten in dit fascinerende veld. We bieden begeleiding op maat, zodat iedereen, ongeacht het startniveau, de kans krijgt om te groeien en te excelleren. Onze inzet en expertise zijn ook extern erkend: we zijn door Springest verkozen tot opleider van het jaar in de categorie IT en automatisering. Dit is een erkenning van onze toewijding en kwaliteit. Ten slotte is School of Data Science is erkend NRTO lid en in het bezit van het NRTO-keurmerk. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk voldoet aan hoge kwaliteitseisen en is hierop getoetst door een externe certificerende instelling. Bekijk deze link voor meer informatie. 

Logo beste opleider van NL
School of Data Science NRTO Keurmerk

Workshop details

Locatie: Incompany of bij ons op kantoor in Den Haag, Utrecht of Amsterdam.

Duur: 2/3 dagdelen. 

Taal: Nederlands of Engels.

Prijs: Afhankelijk van tijdsduur, aantal deelnemers en locatie.

Relevante ervaringen

ChatGPT man workshop

“Eerst zelf nadenken over de uitkomst.”

“Masoed legt de theorie netjes en duidelijk uit. Hij neemt de tijd voor de vragen van de cursisten en legt de uitkomst klassikaal uit. Maar niet voordat hij je eerst zelf laat nadenken over de uitkomst.”
Suraj Damrie – Accountant a.i.

“Prettige cursus”

“Masoed is een hele fijne trainer, heeft veel geduld en legt het zeer goed uit. Hij weet waar hij het over heeft. Heb de gehele cursus zeer prettig gevonden en heb veel geleerd!”
Cindy Koens – Projectassistent Proces & Relatie
Dame workshop ChatGPT
+ 3000

Professionals opgeleid.

~ 9,8

Op basis van > 200 ervaringen.

>500

Organisaties voorzien van opleidingen.

Rick Foto School of Data Science

 

De trainer


Maak kennis met Rick Vink, een zeer ervaren trainer in ChatGPT en een expert op het gebied van Natural Language Processing (NLP) en Language Models (LLM’s). Met meer dan 7 jaar ervaring in het geven van trainingen op het gebied van Machine Learning en Deep Learning, is Rick de perfecte gids om je door de wereld van ChatGPT te leiden. 

Met een achtergrond in natuurkunde en een passie voor het begrijpen en modelleren van data, heeft Rick gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en zijn masteropleiding afgerond aan het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zijn academische expertise en praktische ervaring stellen hem in staat om complexe concepten op een begrijpelijke en boeiende manier over te brengen.

Wat Rick onderscheidt, is zijn plezier en passie voor het vak. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij is gedreven om zijn kennis en inzichten te delen, waardoor hij de deelnemers van de training inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf te halen.

Met Rick als je trainer ben je verzekerd van een meeslepende leerervaring, waarin zijn diepgaande kennis, praktische expertise en enthousiasme samenkomen om je een solide basis te bieden in ChatGPT. Bereid je voor op een training die je in staat stelt om de mogelijkheden van ChatGPT volledig te benutten onder begeleiding van een gepassioneerde en ervaren professional.

Scroll to Top