AI in het Onderwijs

Ontdek de kracht van AI in het onderwijs: ontdek, leer en innoveer!

Duik in de fascinerende wereld van AI en de potentie hiervan voor innovatief onderwijs. Onze workshop biedt een interactieve verkenning van Generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT. De workshop is speciaal afgestemd op de onderwijssector. Ontdek hoe AI de manier waarop we leren en onderwijzen kan transformeren en bereid je voor op een toekomst vol innovatie!

AI voor onderwijs leraar met laptop in zijn hand

Ontdek de mogelijkheden van AI in het klaslokaal

We zien in het onderwijs dat leerlingen snel en gemakkelijk technologische hulpmiddelen zoals ChatGPT oppikken. Voor onderwijzers is het daarom belangrijk om deze technologische trend niet alleen bij te benen, maar ook actief te integreren in hun onderwijsmethoden. Dit begint bij het begrijpen en beheersen van ChatGPT, waarbij het belangrijk is om jezelf te verdiepen in de werking, functionaliteiten en toepassingen ervan. Onze workshop AI in het Onderwijs is hiervoor de perfecte start!

Door goed begrip te krijgen van deze tools, wordt het mogelijk deze tools in te zetten om lesmateriaal te creëren en te verbeteren. Generatieve AI-tools zoals Dall-E en Midjourney openen een wereld aan creatieve mogelijkheden. Deze tools kunnen gebruikt worden voor het genereren van afbeeldingen. Deze AI-gestuurde creaties kunnen helpen om abstracte concepten te visualiseren, discussies aan te wakkeren, of gewoon om de leerervaring aantrekkelijker te maken. Door deze tools slim in te zetten, kunnen onderwijzers uniek en gepersonaliseerd lesmateriaal ontwikkelen dat aansluit bij de leerdoelen en interesse van de studenten.

Tot slot bieden de nieuwe functionaliteiten binnen ChatGPT mogelijkheden voor het nakijken van werk. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het beoordelen van geschreven teksten. Deze AI-tool kan inhoud nakijken op spelling, grammatica, stijl, en zelfs op inhoudelijke coherentie, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor zowel de leerkracht als de leerling. Het integreren van deze AI-tools in het nakijkproces kan niet alleen tijd besparen, maar ook zorgen voor een meer objectieve en grondige evaluatie. Door deze moderne technologieën te omarmen, kunnen onderwijzers een dynamische en vooruitstrevende leeromgeving creëren die zowel leerlingen als leraren ten goede komt.

Workshops

Workshop 1

Inspiratiesessie AI in het Onderwijs

Duur: 2 uur.
Locatie: op school of op een van onze inspirerende locaties. Neem contact op voor meer informatie. 
Taal: Nederlands/Engels.

✓  Hoe werkt AI?
✓  Welke soorten AI’s zijn er en wat kunnen we ermee?
✓  Hoe werken LLM’s (Large Language Models)?
✓  Hoe zet je ChatGPT slim in voor het onderzoeken van specifieke onderwerpen (prompt engineering)?
✓  Hoe maak je veilig gebruik van ChatGPT in het kader van privacy?
✓  AI en bias.
✓  Hoe werken generatieve AI’s voor afbeeldingen? Hierin wordt dieper ingegaan op het gebruik van Dall-E en Adobe Firefly.
✓  Het opstellen van lesplannen.
✓  Nieuwe werkvormen bedenken en opdrachten uitschrijven.
✓  Toetsopgaven genereren.

Workshop 2

Interactieve Workshop AI in het Onderwijs

Duur: 4 uur.
Locatie: op school of op een van onze inspirerende locaties. Neem contact op voor meer informatie.
Taal: Nederlands/Engels. 

Tijdens interactieve workshop werken de leraren op hun eigen ChatGPT account mee. Hier wordt verwacht dat de leraren mee kunnen werken op een eigen laptop. De groene vinkjes (✓ ) geven aan welk materiaal er extra wordt behandeld tijdens de interactieve workshop.

✓  Hoe werkt AI?
✓  Deepdive in AI en aanverwante technologieën.
✓  Welke soorten AI’s zijn er en wat kunnen we ermee?
✓  Hoe werken LLM’s (Large Language Models)?
✓  Hoe zet je ChatGPT slim in voor het onderzoeken van specifieke onderwerpen (prompt engineering)?
✓ Het uitwerken van verschillende voorbeelden. Hoe verschillen de outputs bij verschillende prompts? (prompt engineering).
✓  Hoe maak je veilig gebruik van ChatGPT in het kader van privacy?
✓  AI en bias.
✓ Bias onderzoeken. Op welke manieren vormt bias een risico.
✓  Hoe werken generatieve AI’s voor afbeeldingen? Hierin wordt dieper ingegaan op het gebruik van Dall-E en Adobe Firefly.
✓ Zelfstandig aan de slag met Adobe Firefly voor het maken van content.
✓  Het opstellen van lesplannen.
✓  Zelfstandig aan de slag met het maken van lesplannen. Waarop moeten we letten wanneer we lesplannen maken met AI?
✓  Nieuwe werkvormen bedenken en opdrachten uitschrijven.
✓  Toetsopgaven genereren.
✓ Nakijken van gemaakte werk.
✓ Hoe herkennen we wanneer werk is gemaakt door ChatGPT?

Wat leer je tijdens de workshop?

Tekst generatoren

Leer hoe je ChatGPT en andere tekst generatoren goed in kan zetten bij verschillende toepassingen. Leer hoe ChatGPT werkt, hoe het aan zijn kennis komt, wat er gebeurt met de data in je prompts en hoe je de beste prompts kan maken om zo het meeste uit ChatGPT te halen.

Ideaal voor:

 • Opstellen van lesplannen.
 • Brainstormen over nieuwe ideeën en onderwerpen genereren. 
 • Toetsopgaven maken. 
 • Samenvattingen maken. 
Voorbeeld van ChatGPT waarbij gekeken wordt naar SEO toepassing van ChatGPT

Afbeeldingen generatoren

AI kan tegenwoordig handig ingezet worden om afbeeldingen te genereren. Deze kunnen goed bruikbaar zijn voor het ondersteunen van tekstuele documenten. Leer verschillende systemen (zoals bijvoorbeeld Adobe Firefly) kennen en leer hoe je het beste prompts kan maken. 

Ideaal voor:

 • Sfeerafbeeldingen.
 • Concept kunst.
 • Afbeeldingen aanpassen.

Effectief gebruik van AI in de klas

AI is een handige tool in het onderwijs, met name voor het beantwoorden van specifieke vragen. Door het slim inzetten van Large Language Models zoals ChatGPT kunnen leerlingen en docenten gerichte vragen stellen, waarbij de manier van vragen stellen – de zogenaamde ‘prompt engineering’ – belangrijk is voor de kwaliteit van het antwoord.

 • Leer ChatGPT gebruiken voor het maken van lesmateriaal.
 • Leer Dall-E en Firefly gebruiken voor het maken van ondersteunende afbeeldingen.
 • Leer ChatGPT gebruiken voor het nakijken van lesmateriaal. 
 • Leer content dat door ChatGPT is geschreven herkennen. 
Kinderen in een klas. AI in het onderwijs.

Een selectie van bedrijven wiens medewerkers wij mochten opleiden

Klant School of Data Science
4.7/5
9,8 op basis van 349 ervaringen. Bekijk ervaringen.

Waarom kiezen voor School of Data Science?

Bij School of Data Science hebben we al meer dan vijf jaar ervaring met AI modellen, waaronder het werken met GPT sinds de introductie van GPT-2 in 2019. Onze uitgebreide kennis in AI, Data Science en programmeren stelt ons in staat om een diepgaand inzicht te hebben in hoe generatieve modellen optimaal benut kunnen worden. Gecombineerd met meer dan vijf jaar ervaring in het onderwijs, zijn we uitstekend uitgerust om deze kennis effectief over te brengen. Daarnaast bieden we maandelijks cursussen aan op het gebied van ChatGPT en Machine Learning, waardoor we constant in contact staan met de wensen en behoeften van onze klanten.

Workshop details

Locatie: Op school of op een van onze inspirerende locaties. Neem contact op voor meer informatie. 

Duur: 2 of 4 uur. Programma op maat is mogelijk op aanvraag. 

Taal: Nederlands of Engels.

Prijs: Afhankelijk van tijdsduur, aantal deelnemers en locatie.

Relevante ervaringen

Dame workshop ChatGPT

“Goede balans tussen theorie en praktijkoefeningen.”

Enthousiaste docent Rick Vink neemt je in een prettig, vlot tempo mee langs alle ins en outs van ChatGPT. De technische mogelijkheden en onmogelijkheden kwamen ruim aan bod, en ook de valkuilen van AI. Goede balans tussen theorie en praktijkoefeningen. Interessante, leuke oefencases en duidelijke voorbeelden hoe je bijvoorbeeld prompts inzet. Echte aanrader!

Annemieke Maatman –
Adviseur, coach en ondernemer

“Deze waardevolle en inspirerende training heeft me een helder beeld gegeven van ChatGPT, inclusief de werking, toepassingen en actuele ontwikkelingen, en heeft mijn enthousiasme aangewakkerd dankzij de bevlogenheid van Rick.”

“Het was een erg toffe training. Gedurende de training heb ik een helder beeld gekregen van hoe ChatGPT nou precies werkt en wat voor ontwikkelingen er op het moment spelen. Verder heb ik een duidelijk inzicht gekregen over hoe ik ChatGPT het best kan gebruiken en op wat voor gebieden ik de Chatbot in kan gaan zetten. Deze training is erg waardevol geweest voor mijn basiskennis over ChatGPT. Rick heeft zijn enthousiasme zeker op mij over laten slaan!”

Sebastian Molenmaker – Recruitment Business Consultant
AI voor onderwijs leraar met laptop in zijn hand
+ 3000

Professionals opgeleid.

~ 9,8

Op basis van > 375 ervaringen.

>500

Organisaties voorzien van opleidingen.

Rick Foto School of Data Science

 

De trainer


Maak kennis met Rick Vink, een zeer ervaren trainer in ChatGPT en een expert op het gebied van Natural Language Processing (NLP) en Language Models (LLM’s). Met meer dan 7 jaar ervaring in het geven van trainingen op het gebied van Machine Learning en Deep Learning, is Rick de perfecte gids om je door de wereld van ChatGPT te leiden. 

Met een achtergrond in natuurkunde en een passie voor het begrijpen en modelleren van data, heeft Rick gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en zijn masteropleiding afgerond aan het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zijn academische expertise en praktische ervaring stellen hem in staat om complexe concepten op een begrijpelijke en boeiende manier over te brengen.

Wat Rick onderscheidt, is zijn plezier en passie voor het vak. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij is gedreven om zijn kennis en inzichten te delen, waardoor hij de deelnemers van de training inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf te halen.

Met Rick als je trainer ben je verzekerd van een meeslepende leerervaring, waarin zijn diepgaande kennis, praktische expertise en enthousiasme samenkomen om je een solide basis te bieden in ChatGPT. Bereid je voor op een training die je in staat stelt om de mogelijkheden van ChatGPT volledig te benutten onder begeleiding van een gepassioneerde en ervaren professional.

Scroll to Top