Business Intelligence Learning Journey

Ontwikkel de juiste vaardigheden om aan de slag te kunnen als business intelligence analist.

De Business Intelligence Learning Journey biedt alle cursussen die nodig zijn om als business intelligence analist of specialist aan de slag te kunnen. Deze opleiding is ideaal om je te ontwikkelen in je huidige functie. Je leert hier belangrijke vaardigheden die iedere business intelligence analist in huis zou moeten hebben. Deze business intelligence opleiding kan ook gebruikt worden wanneer je kiest om een carrière switch te maken.

Alle modules binnen deze opleiding richten zich op hands-on leren. Theorie wordt vrijwel direct opgevolgd met praktijkgerichte oefeningen. Al bekend met één van de modules? Geen probleem, stap in waar je wilt of meld je voor een losse cursus aan.

Overzicht Business Intelligence Learning Journey

Module 1 – Zelfstudie

Statistiek

Als business intelligence analist werk je veel met data en ben je vaak verantwoordelijk om een overzicht te creëren. Welke data gebruik je wel en welke niet? Hoe trek je conclusies aan de hand van data? Als business intelligence analist kun je veel invloed uitoefenen op hoe data gepresenteerd wordt. Dit kan veel invloed hebben op de beslissingen die gemaakt worden aan de hand van jouw bevindingen.

Om eerlijk om te gaan met data is een basis nodig van statistische kennis. We noemen dit ook wel datageletterdheid. Leer kritisch kijken naar data en betrouwbare overzichten maken. Tijdens deze ééndaagse cursus leer je niet alleen de termen kennen, maar ook waar ze vandaan komen. Waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze in de praktijk gebruikt voor je analyse. Deze cursus vormt het fundament van de verdere business intelligence opleiding. Na deze cursus kun je met vertrouwen aan de slag met cursussen als Excel, Power BI of Python for Data Analysis.

data analist normaal verdeling voorbeeld
data analist correlatie voorbeeld

Afbeelding 1. Leer waarom een normaalverdeling belangrijk is en wat een correlatie coëfficiënt wel en vooral niet zegt.

Leerdoelen

Je leert:

 • kritisch denken door bewust te zijn van bias in data,
 • wat statistische termen inhouden zoals: mediaan, standaard deviatie en correlatie,
 • kritisch kijken naar de opzet van statistische experimenten,
 • wat je praktisch kunt met een normaalverdeling en t-toets,
 • de fundamenten van modelleren,
 • het beoordelen van een trendlijn.

Module 2 – cursus

Excel

Als business intelligence analist moet je handig gebruik kunnen maken van tabellen, grafieken, rekenmodellen en nog veel meer. Deze cursus neemt je stap voor stap mee door alle mogelijkheden van Excel. 

Excel is een rekenprogramma van Microsoft. In Excel kun je makkelijk berekeningen doen en overzichten maken. Daarom wordt het vaak gebruikt door bedrijven. Maar ook door individuen om bijvoorbeeld persoonlijke financiën bij te houden. Dus van boodschappenlijstjes tot bedrijfsadministratie, het kan allemaal. Er zijn veel sjablonen beschikbaar waardoor je snel aan de slag kunt. Excel wordt ook vaak gebruikt voor data analyse of visualisatie. Door het gebruik van tabellen, formules en grafieken kun je automatisch overzichten creëren. Importeer simpelweg je data en verkrijg meteen inzichten.

De Excel cursus is een van de meest populaire cursussen binnen de business intelligence opleiding. Excel geeft je een robuuste omgeving waarmee je als business intelligence analist snel en gemakkelijk aan de slag kunt. Na deze Excel cursus zul je in staat zijn Excel beter in te zetten. Onder andere om data te prepareren voor Power BI of machine learning.

Excel cursus voorbeeld

Afbeelding 2. Leer met praktische oefeningen in Excel.

Leerdoelen

Je leert:

 • werken met cellen en opmaak,
 • basis formules maken voor sommeren, tellen en statistiek, 
 • gegevens importeren en filteren,
 • tabellen en grafieken maken en opmaken,
 • geavanceerde formules: verwijzingen, stellingen en zoekfuncties,
 • draaigrafieken maken.

Module 3 – Cursus

SQL

Als business intelligence analist is kennis van Structured Query Language (SQL) noodzakelijk in de IT industrie. SQL is namelijk ‘s werelds meest gebruikte databasetaal die wordt gebruikt om relationele databases te maken, inzicht te krijgen in de data, data te manipuleren en te onderhouden. SQL is een zeer belangrijk hulpmiddel voor iedereen voor wie het cruciaal is om te “communiceren” (queryen) met de database om de dataset te begrijpen en op de juiste manier te gebruiken. 

SQL is makkelijk te leren en helpt bij het verkrijgen van een diepgaand begrip van datasets. Met SQL kunnen enorme datasets worden beheerd. SQL wordt ondersteund door databaseprogramma’s zoals MySQL, Microsoft SQL Server en Oracle Database.

SQL vormt een fundamentele vaardigheid die je als business intelligence analist op veel gebieden kunt inzetten. Je kunt de business intelligence analist opleiding met de SQL vaardigheden hierna bijvoorbeeld aanvullen met data engineering vaardigheden. Een perfecte aanvulling op SQL is bijvoorbeeld de data science cursus.

data analist SQL logo

Afbeelding 3. Leer werken met SQL en databases.

Leerdoelen

Je leert:

 • de bouwstenen van een database,
 • de soorten relaties in een database,
 • gegevens opvragen uit een database,
 • filteren en sorteren,
 • tabellen invullen, wijzigen en verwijderen,
 • rekenen, concateneren, subquery’s maken en veel meer.

Module 4 – cursus

Power BI

Wil je graag in een handomdraai data omzetten tot interactieve dashboards die je makkelijk kunt delen? Of wil je meer doen met de data van je bedrijf, maar loop je tegen de limieten aan van Excel? In deze cursus leer je dit allemaal met Microsoft Power BI!

Power BI is een dienst ontwikkeld door Microsoft waarmee je Business Intelligence (oftewel: BI) kunt analyseren en visualiseren. Het belangrijkste onderdeel hiervan is het programma Power BI Desktop. Hier kun je gemakkelijk interactieve rapporten en dashboards maken. Een extra handigheid is dat het programma goed samenwerkt met heel veel andere programma’s zoals Excel.

De Power BI cursus vormt de afsluiting van je business intelligence opleiding bij School of Data Science. Met alle vaardigheden die je hebt opgedaan kun je met vertrouwen data uit een database halen. Je kunt je statistiek kennis toepassen om kritisch deze data te analyseren. Daarna kun je Excel gebruiken om de data op te schonen en relaties te creëren. Tot slot kun je deze data visualiseren voor alle lagen binnen jouw organisatie met Power BI!

Power BI cursus Dashboard

Afbeelding 4. Een voorbeeld van een dashboard die jij zou kunnen maken.

Leerdoelen

Je leert:

 • de Power BI services en omgeving kennen,
 • data importeren en bewerken met Power Query Editor,
 • relaties leggen tussen databronnen met het Power BI datamodel,
 • verschillende visualisaties maken met filters en opmaak,
 • berekeningen doen met DAX formules,
 • een interactief dashboard maken.
Scroll to Top