Hoe maak ik formules in Excel?

Masoed Shakori Docent School of Data Science
Masoed Shakori

Inhoudsopgave

Wat zijn formules in Excel?

Excel-formules zijn uitdrukkingen die berekeningen uitvoeren en een resultaat weergeven. Formules in Excel kunnen een combinatie van waarden, celverwijzingen, functies en operators gebruiken om een berekening uit te voeren.

De formule =A1 + B1 telt bijvoorbeeld de waarden in de cellen A1 en B1 op, terwijl de formule =SUM(A1:B10) de waarden in de cellen A1 tot en met B10 optelt.

Wil je liever stap voor stap begeleid worden, bekijk dan onze basistraining Excel.

Hoe maak je een formule?

In Excel begint een formule altijd met een gelijkteken (=) en wordt het resultaat van de formule weergegeven in de cel waarin deze is ingevoerd. Je kunt dit gebruiken om eenvoudige berekeningen uit te voeren, zoals het optellen of aftrekken van getallen, of complexere berekeningen, zoals het uitvoeren van financiële analyses of statistische analyses.

Excel functies gebruiken

Excel biedt ook een aantal ingebouwde functies, zoals SOM, GEMIDDELDE, MAX en MIN, die specifieke berekeningen uitvoeren. De functie SOM berekent bijvoorbeeld het totaal van een waardebereik, terwijl de functie GEMIDDELDE het gemiddelde van een waardebereik berekent.

Door formules in Excel te gebruiken, kun je je berekeningen automatiseren, de kans op fouten verkleinen en tijd besparen. Formules zijn een essentieel onderdeel van het werken met Excel, en het beheersen van het gebruik ervan is essentieel voor veel geavanceerde Excel-taken.

Voorbeelden van Excel functies en formules

Hieronder vind je enkele veelgebruikte Excel-formules.

  • SOM: Telt een bereik van cellen op, b.v. =SOM(A1:A5)
  • GEMIDDELDE: Berekent het gemiddelde van een bereik van cellen, b.v. =GEMIDDELDE(A1:A5)
  • AANTAL: Telt het aantal cellen in een bereik dat getallen bevat, b.v. =AANTAL(A1:A5)
  • MAX: Retourneert de hoogste waarde in een celbereik, b.v. =MAX(A1:A5)
  • MIN: Retourneert de laagste waarde in een celbereik, bijv. =MIN(A1:A5)
  • ALS: Retourneert één waarde als een voorwaarde waar is en een andere waarde als deze onwaar is, bijv. =ALS(A1>10; “Groter dan 10”, “Minder dan of gelijk aan 10”)
  • VERT.ZOEKEN: Zoekt naar een waarde in de eerste kolom van een bereik en retourneert een waarde in dezelfde rij uit een gespecificeerde kolom, b.v. =VERT.ZOEKEN(A1;B1:D5;3;ONWAAR)

Excel in het Nederlands of Engels?

Ben je gewend om Excel te gebruiken in het Nederlands en ben je al bekend met de Nederlandse functienamen (SOM, GEMIDDELDE, etc.) dan raad ik aan om het in het Nederlands te blijven gebruiken. Maar heb je geen voorkeur? Dan raad in aan om Excel te leren in het Engels. Er is online namelijk meer leermateriaal en informatie te vinden in het Engels. Verder raak je zo ook meteen bekend met de termen die in andere programmeertalen worden gebruikt. Zo wordt de IF functie (ALS functie in het Nederlands) in bijna alle programmeertalen gebruikt. Zo heb je een stapje voor, mocht je een andere programmeertaal willen leren.

Kijk ook op de Microsoft website voor meer informatie en een kort instructiefilmpje.

Excel training in één dag.

Wil je liever onder begeleiding leren hoe je met Excel werkt? Bekijk dan onze basistraining Excel.

Contact

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Met het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen:

Contact Formulier
Scroll to Top