Internet of Things (IoT) cursus

Niet Goed Geld Terug

Gratis Annuleren

Startgarantie

9,3 op basis van 3 ervaringen
Niveau: MBO/HBO/WO Trainer Locatie: Schiedam Startdata: 1

Internet of Things is een verzameling van verschillende technologieën. In deze cursus leer je wat deze zijn en hoe je er zelf mee kan werken. Na deze cursus kun je een apparaat programmeren, een server in de cloud draaien en de communicatie opzetten voor een echt eigen IoT systeem.

Prijs: € 1.870,-

Mail: rick@schoolofdatascience.nl

Telefoonnummer:
070 221 1586

Background Image for School of Data Science Website

Internet of Things (IoT) cursus

Niet Goed Geld Terug Gratis annuleren Startgarantie ★★★★★ 9,3 op basis van 3 ervaringen
Niveau: MBO/HBO/WO Trainer Locatie: Schiedam Startdata: 1

Internet of Things is een verzameling van verschillende technologiën. In deze cursus zal je gaan leren wat deze zijn en hoe je er zelf mee kan werken. Zodat je na deze cursus een eigen apparaatje kan programmeren, een server in de cloud kan zetten en de communicatie kan leggen voor een echt eigen IoT systeem.

Prijs: 1.870,-

Mail: rick@schoolofdatascience.nl

Telefoonnummer:
070 221 1586

Background Image for School of Data Science Website

Ervaringen

Hieronder is een selectie te zien van onze blije klanten. Bekijk hier alle recensies.
Rob Brekelmans
Rob Brekelmans
R&D Engineer ¦ Industrial Design
Read More
"Steeds meer producten worden aan het internet gekoppeld. Als mechanical engineer/productontwerper heb ik een technische achtergrond maar ik kwam kennis te kort op electronica en software gebied. De cursus gaf hier gehoor aan. De stof werd leuk en zeer enthousiast gebracht. Er was ruimte voor eigen inbreng en diepgang. Je leert in hoog tempo de basis principes en krijgt een goed start punt aangereikt waardoor ik nu mijn eigen projecten kan starten op een raspberry Pi. "
Isabel van der Lijke
Isabel van der Lijke
Read More
"Duidelijke opbouw in cursus structuur, veel achtergrondkennis van de trainer en genoeg 'speelgoed' meegekregen om thuis verder te ontdekken. Wat mij vooral hielp is dat de trainer ook veel verstand had van het materiaal en hoe het daadwerkelijk werkt in de natuurkunde (het maken van een elektriciteitscircuit, hoe een motor werkt met magneten en spoelen..). Wellicht gingen wij als groep er iets sneller doorheen dan verwacht, waardoor we richting het einde van de cursus minder duidelijke opdrachten hadden om aan te werken. Wellicht iets meer materiaal voorbereiden voor de snellere groepen. "
Sharvan DT
Sharvan DT
Read More
"Hele nuttige cursus. Ik had hiervoor wel ervaring met Python maar niet Raspberry PI's en bijbehorende hardware. Deze cursus was erg leuk om te volgen en heeft mij laten zien hoe de hardware te gebruiken is en wat de mogelijkheden zijn. Ik ben enthousiast om zelf dingen te proberen met de vergaarde kennis!"
Previous
Next

Informatie

Locatie: Schiedam.
Duur: 3 dagen.
Lestijden: 10:00 – 17:00.

Taal: Nederlands/Engels.
Niveau: MBO/HBO/WO.

Prijs: €1.870,- excl. btw.

Deze cursus incompany organiseren voor je team? Neem contact met ons op!

Startdata

Over de cursus Internet of Things

IoT is een verzameling van technologieën waar communicatie tussen verschillende apparaten centraal staat. Tijdens onze cursus Internet of Things gaan we praktisch leren wat er allemaal komt kijken bij een IoT systeem opzetten. Hiervoor werken we zelf met hardware, software, cloud en communicatie.

Leerdoelen Internet of Things

Na deze cursus:

 • weet je hoe verschillende communicatieprotocollen werken,
 • kan je een eigen server in de cloud draaien,
 • heb je ervaring met sensor data verzamelen en sturen naar de cloud,
 • kan je Python scripts maken,
 • heb je ervaring met Linux,
 • kan je met een Raspberry Pi werken,
 • weet je hoe je een bericht beveiligt.

Voor wie is de Internet of Things cursus?

Je wilt: 

 • leren over alle aspecten van IoT,
 • IoT technieken leren toepassen,
 • praktische ervaring opdoen,
 • na de cursus zelf aan de slag kunnen met IoT.
Rick Cursus Data Science

Afbeelding 1 en 2. Raspberry pi voor IoT toepassingen en ons klaslokaal op locatie Rotterdam.

Cursusinhoud Internet of Things (IoT)

Onze IoT cursus is een training om je bekend te maken met vele IoT concepten. Tijdens deze IoT training zijn we voornamelijk praktisch bezig en behandelen we deels de achterliggende theorie. We trainen je breed op het gebied van IoT. Dit doen we door vier belangrijke concepten te behandelen binnen de IoT: communicatie, hardware, software en cloud.

Dag 1

Software

Er zijn verschillende computertalen die gebruikt worden in IoT producten. Zo heb je IoT devices die met Python, C++ of NodeJS werken en cloud servers die Python, C# of NodeJS draaien. Ook zijn er off the shelf plug and play software pakketten te vinden. Tijdens de IoT training krijg je hier meer uitleg over.

Python

In deze cursus werken we met Python. Dit omdat het een relatief makkelijke computer taal is en omdat het zeer veelzijdig is.. 

Dag 2

Hardware

In IoT draait het om “Things”. Maar wat zijn die “Things” nou eigenlijk? We gaan het daarom tijdens de IoT cursus ook hebben over de hardware en wat er qua elektronica bij komt kijken.

Microprocessoren

Het brein van de elke IoT device is een microprocessor. Dit zijn de computerchips waar de software op draait en waarbij de link tussen sensoren en de applicatie wordt gemaakt. Deze zijn te vinden in verschillende smaken en vormen. Zo heb je vrij krachtige microprocessoren zoals bij de Raspberry Pi maar ook eenvoudige microprocessoren zoals bij de Arduino.

Sensoren

Als je over IoT praat, dan komt al gauw het woord “data” naar boven. Deze data wordt vergaard door sensoren in je IoT apparaat. Tijdens deze cursus gaan we kijken naar verschillende sensoren.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een krachtige computer die voor veel verschillende IoT toepassingen kan worden gebruikt. We gaan dit apparaat gebruiken voor het maken van onze eigen IoT device.

Linux

Software moet op hardware kunnen werken. Hiervoor heb je een operatie systeem nodig. Een hele populaire operatie systeem voor servers en voor microprocessoren is Linux. Daarom leren we je de basis om hiermee op weg te komen.

Dag 3

Communicatie

Bij IoT staat communicatie tussen apparaten centraal. Er zijn hier vele verschillende technieken voor. Omdat “1 size fits all” niet op gaat, leggen we meerdere technieken uit en een aantal gebruiken we ook zelf tijdens de cursus. 

Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

HTTP is waarschijnlijk de meest bekende manier van communiceren tussen apparaten. Zelfs als je niet weet wat het is, dan gebruik je het. Sterker nog, je gebruikte het om deze website te bezoeken. 

Dit protocol is zeer robuust en wordt veel bij IoT toepassingen gebruikt voor communicatie met externe servers. Bij HTTP requests gaat het er om dat apparaten vragen kunnen stellen aan een server in de cloud en ook data kunnen opsturen naar een server. 

Websockets (WS)

Websockets is een aanpassing op HTTP waarbij communicatie twee kanten op werkt. Dit houdt in dat zowel een IoT apparaat een gesprek kan beginnen te voeren met een server in de cloud  en anders om. Dit is in tegenstelling tot HTTP waarbij alleen een IoT apparaat kan beginnen met data sturen naar een server. 

Message Queuing Telemetry Transport (MQTT)

MQTT is een alternatief voor HTTP/websockets waarbij de architectuur anders is. Waar HTTP meer lijkt op een gesprek tussen twee mensen is MQTT te vergelijken met een social media platform waarbij je mensen kan volgen. Hierdoor kan het bericht makkelijk van één apparaat naar meerdere apparaten worden gestuurd. Dit is geschikt voor een groot netwerk met apparaten die simpele data versturen.

Transmission Control Protocol (TCP) en User Datagram Protocol (UDP)

TCP en UDP zijn de technieken van berichten sturen waar HTTP, WS en MQTT op gebouwd zijn. Bij IoT wordt het dus vaak indirect gebruikt. TCP en UDP wordt ook af en toe los gebruikt. Dit is vooral het geval voor computerspellen.

LORA

Een hele andere techniek om berichten te versturen is via een LORA netwerk. Dit is een netwerk die buiten het internet om werkt. Het is gespecialiseerd in zeer kleine berichten versturen op een energiezuinige manier.

Dag 4

Cloud

Het woord cloud is een manier om te zeggen dat de code op servers draaien ergens in een groot serverpark. Er zijn heel veel cloud providers. Een paar van de bekendere zijn: AWS van Amazon, Azure van Microsoft en Google Cloud Platform. Het zijn allemaal prima opties waarbij de één niet perse beter is dan de ander. 

Tijdens deze cursus gaan we kijken hoe het werkt om een cloud server in te stellen. We laten je zien hoe je een server opzet, connectie mee maakt en je code er op kan draaien.

Databases

Het opslaan van data is een zeer belangrijk onderdeel van een systeem. Dit zal op een veilige manier moeten worden gedaan. Na deze cursus weet je meer over wat voor soort databases er zijn en waar je op moet letten.

Security 

Vele websites zijn beschermd tegen het makkelijk kunnen lezen van andermans berichten. Hier komen meerdere stappen bij kijken. Tijdens deze training doorlopen we de stappen, hoe je een http bericht beschermt met Secure Sockets Layer (SSL).

Extra informatie over de IoT cursus

 • De cursussen worden gegeven in kleine groepen van maximaal 5 personen. Dit doen wij omdat wij geloven dat persoonlijke aandacht voor de beste leerervaring zorgt.
 • Je hebt voor deze cursus een eigen laptop nodig om mee te doen. Je kunt van tevoren gratis de Anaconda software downloaden via deze link.
 • Tijdens de cursus zal er een lunch worden voorzien. Heb je dieetvoorkeuren? Laat het ons weten! Dan zorgen wij voor een aangepaste lunch.

Veelgestelde vragen

Een schoolvoorbeeld voorbeeld van een IoT systeem is waarbij vele kleine apparaten via de cloud met elkaar communiceren. Het is te vergelijken met een privé social media platform binnen een organisatie voor machines. Hierdoor kan er efficiënt een groot netwerk worden opgezet.

De Internet of Things markt wordt steeds groter. Het is voorspeld dat de globale IoT markt in totaal $1400 miljard waard zal zijn in 2026. Om hierover mee te praten en om er aan mee te doen, heb je kennis nodig over de elementen van IoT.

Scroll to Top