Leer Power BI dashboards gebruiken

Masoed Shakori Docent School of Data Science
Masoed Shakori

Inhoudsopgave

Leer Power BI voor gebruikers

Hieronder vind je een Power BI Dashboard die je precies leert hoe je als eindgebruiker slim gebruik kan maken van interactieve dashboards die met Power BI zijn gemaakt.
Leer over de slimme functionaliteiten zoals kruislings markeren (cross highlighting), inzoomen (drill-down), onderzoeken (drill through), filteren, sorteren en exporteren.

Power BI Rapport of Dashboards?

De titel van deze pagina is onjuist en ik zal je hier uitleggen waarom. Wat je bijvoorbeeld hierboven hebt gebruikt is namelijk geen Power BI Dashboard, maar een Power BI Rapport.

Normaliter verstaan we onder een rapport een statisch overzicht. Denk bijvoorbeeld aan een A4-blad met een samenvatting en uitleg over de jaarlijkse bedrijfsresultaten. 
Bij een dashboard denk je gauw aan een visueel aantrekkelijk overzicht met interactieve data.
Dat klopt ook helemaal. Het grootste verschil tussen een dashboard en een rapport is dat dashboards interactief zijn en live data laten zien. Rapporten zijn momentopnames en daarom statisch in data en interactie. Je zou kunnen zeggen dat als je een screenshot of pdf-export maakt van een dashboard, je een rapport hebt gemaakt!

Binnen het programma Power BI is de terminologie net iets anders.  Naast het maken van pdf-exports zijn er geen statische rapporten in Power BI. Daarom is de naam van dashboards binnen Power BI: rapport. Dus hierboven zie je een Power BI Rapport. Dat is inderdaad verwarrend! Maar het wordt ingewikkelder want; de term dashboard wordt ook gebruikt binnen Power BI. Maar wat is dat dan? 

Wat is dan een Power BI Dashboard?

Een Power BI Dashboard is niks meer dan een simpelere versie van een rapport. Deze hebben wat voor en nadelen. Het nadeel is dat Power BI Dashboards niet interactief zijn. Wanneer je klikt op een visualisatie, ga je terug naar het rapport waar de visualisatie vandaan komt.
Het voordeel van een Power BI Dashboard is dat je visualisaties uit meerdere rapporten kan combineren tot één dashboard. Zo kun je de belangrijkste cijfers (of KPI’s) in de gaten houden. Wil je dan ook een melding ontvangen wanneer je KPI te laag wordt? Dan kun je Data Alerts instellen om notificaties of emails te ontvangen! Kijk ook op de Microsoft website voor meer informatie.

Power BI training in één dag.

Wil je liever onder begeleiding leren hoe je zelf Power BI rapporten en dashboards maakt? Bekijk dan onze basiscursus Power BI.

Contact

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Met het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen:

Contact Formulier
Scroll to Top