Waarom leren programmeren?

24 februari, 2019

Rick Foto School of Data Science

Rick Vink

“Programmeren wordt steeds belangrijker, omdat het een steeds grotere rol begint te spelen in veel beroepen.”

Waar je vroeger op school eerst het alfabet leerde en later met de opkomst van personal computers een typecursus kreeg, wordt er nu gesproken over programmeercursussen op scholen. Tegenwoordig wordt programmeren namelijk steeds belangrijker, omdat het een steeds grotere rol begint te spelen in veel beroepen. Hierdoor voelt het bijna als een vereiste om te leren programmeren, maar wat is het nut hiervan? Waarom leren wat syntax en if, then statements zijn?

Waar moet ik beginnen?

Veel mensen die zeggen dat ze willen leren programmeren stellen de vraag: “waar moet ik beginnen?”. Hier reageer ik eerst altijd op met de vraag: “Waarom wil je graag kunnen programmeren?”. Het is namelijk een goede motiverende factor om eerst te weten waarom je iets wilt leren voordat je er aan begint. Toen je vroeger leerde schrijven had je er geen vragen bij waarom je dit leerde, maar later bleek deze vaardigheid toch wel heel handig te zijn. Het gaf ons mogelijkheden om te kunnen communiceren met anderen, notities te maken en wellicht zelfs een boek te schrijven. Leren schrijven was een hulpmiddel.  Zo is programmeren ook geen doel, maar een hulpmiddel om een doel te bereiken.

Front end programmeren

Er zijn veel uiteenlopende manieren om te programmeren en als we kijken naar de huidige banen zijn er een aantal disciplines te onderscheiden. Als eerste kun je programmeren op de zogenaamde front end, oftewel datgene op een webpagina of programma wat je nu voor ogen hebt. In essentie zijn front end developers programmeurs die de interactie tussen mens en machine zo intuïtief mogelijk laten verlopen. Ze houden zich dus bezig met hoe een website, app, computerspel, UI of software eruit ziet. De talen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Javascript, HTML, CSS voor het web, C# voor .NET-producten, Swift voor iOS-apps en Java voor Android-apps.

Back end programmeren

Als we ons verschuiven naar de achtergrond staat er ook een systeem dat alles draaiende moet houden, de zogenaamde back end. De back end bevindt zich vaak op de server van een bedrijf, op je computer zelf of tegenwoordig in de cloud. Centraal staat dat het systeem veilig, stabiel en snel werkt. De veelvoorkomende talen zijn onder andere: PHP, Javascript (nodeJS), Java, Python en Ruby.

Programmeren voor data analyse

Een ander onderwerp is data science. Hiermee kan data onderzocht worden op verbanden. Met behulp van data science kunnen vragen als “wat is het meest waarschijnlijke dat mijn klanten gaan doen?” of “welke gebeurtenissen wijken af van normaal gedrag” beantwoordt worden. Met wat programmeervaardigheden is het mogelijk om data te visualiseren in grafieken of modellen te maken die bepaalde patronen kunnen opvangen. Populaire talen zijn bijvoorbeeld: Python, R, SQL, Julia, SAS en MATLAB.

Programmeren voor elektronica

De laatste toepassing waar we het over gaan hebben is het programmeren van elektronica, hierbij kan je denken aan een eigen IoT-apparaat, robot of grotere machines. Er zitten veel levels van abstractie in deze toepassing, waarbij de meest basale functies worden uitgevoerd door machinetaal, gevolgd door een andere lage taal* zoals C of C++. De hogere functionaliteiten worden vaak geschreven met C++ of Python.

Begin ergens

Zoals je ziet zijn er veel diverse toepassingen van programmeren en ook vele talen die daarvoor beschikbaar zijn. Het is handig om de keuze van je eerste taal te baseren op wat je graag wilt leren en te beginnen met een taal die vaak wordt gebruikt. Daarnaast kun je ook later je keuze veranderen mocht je de gekozen taal niet fijn vinden werken. Het is daarnaast ook niet erg als de taal waarmee je begint met leren niet de taal is waarmee je uiteindelijk je eerste project start. Ik ben zelf begonnen met MATLAB en ik werk nu maandelijks met Python, Javascript, C# en C++. Bekijk hier mijn persoonlijke projecten. Het belangrijkste, zoals met alle nieuwe dingen, is beginnen en er plezier mee hebben.

*Met een lage taal (oftewel: low-level programming language) wordt bedoeld dat de manier van programmeren redelijk in de buurt komt van processor instructies (binaire code). Bij high-level programming languages zoals Python komt de syntax veel meer in de buurt van natuurlijke taal zoals wij die spreken.

Wil jij ook leren programmeren met Python?

“Je krijgt een goed beeld hoe de basis van Python werkt. Duidelijk stof en veel oefeningen inclusief een duidelijke handleiding. Goede cursus om de eerste stappen van het programmeren te leren.”

5/5

Michel Degger – Acceptatie verzekeringen

Scroll to Top