Wat is Microsoft Azure?

Zefanja van Bakel, Docent bij School of Data Science
Zefanja van Bakel

Inhoudsopgave

In de snel evoluerende wereld van informatietechnologie is cloud computing een van de meest revolutionaire ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Een belangrijke speler op dit gebied is Microsoft Azure, dat een reeks cloudservices en oplossingen biedt voor zowel particulieren als bedrijven. Het vormt de basis voor een breed scala aan IT-gerelateerde processen en heeft de deur geopend naar nieuwe kansen en efficiëntie op het gebied van gegevensbeheer, applicatieontwikkeling en meer. In dit artikel zullen we de basisprincipes van Microsoft Azure verkennen, waarom het wordt gebruikt en hoe je het kunt toepassen. En vertellen we je hoe je de Fundamentals training kunt gebruiken om de beste start te maken!

Wat zijn Microsoft Azure Fundamentals?

Azure Fundamentals is de toegangspoort tot de wereld van Microsoft’s cloud diensten en cloud computing in het algemeen. Het is de basisopleiding voor iedereen die wil begrijpen hoe de cloud werkt en hoe het kan worden gebruikt om verschillende aspecten van IT en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Deze training is speciaal ontworpen voor diegenen zonder voorkennis. Het richt zich op het opbouwen van de basisbeginselen en het begrijpen van de kernconcepten die ten grondslag liggen aan cloudtechnologieën. Dit omvat cloudservices, virtuele machines, opslag, netwerken, beveiliging en meer.

Waarom Microsoft Azure leren gebruiken?

Hieronder vind je enkele redenen:

 1. Introductie tot de Cloud: De training biedt een gestructureerde introductie tot cloudcomputing, waarvan het begrip tegenwoordig essentieel is voor zowel technische professionals als zakelijke besluitvormers.
 2. Basisvaardigheden: Je verwerft de basiskennis en -vaardigheden die nodig zijn om Azure-resources te begrijpen, implementeren en beheren, wat van onschatbare waarde is voor IT-professionals.
 3. Carrièremogelijkheden: Azure is een van ‘s werelds toonaangevende cloudplatforms. Het begrip ervan kan deuren openen naar nieuwe carrièremogelijkheden en groei in de IT-sector.
 4. Efficiëntie en Kostenbeheer: Azure stelt organisaties in staat om IT-resources efficiënter te beheren en kosten te optimaliseren. Deze training helpt je om deze voordelen te benutten.
Azure Fundamentals Cloud
Afbeelding 1. De verschillende diensten van Microsoft Azure. Met de Fundamentals training maak je kennis met de verschillende toepassingen.

 

Wat leer je in de Azure Fundamentals Training?

De Fundamentals training is ontworpen om een solide basis te leggen voor cloudconcepten en specifiek voor Microsoft Azure. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderwerpen die in de training aan bod komen:

 1. Cloudconcepten en -voordelen: De training begint met een inleiding tot de basisprincipes van cloud computing, waaronder de voordelen zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie. Je leert waarom organisaties kiezen voor de cloud en hoe het hun bedrijfsvoering kan verbeteren.
 2. Azure-services en architectuur: Je krijgt inzicht in de architecturale bouwstenen van Azure en leert over de brede reeks services die het platform biedt, zoals virtuele machines, opslag, databases, netwerken en meer. Dit helpt je te begrijpen hoe Azure de verschillende behoeften van organisaties aanpakt.
 3. Resourcebeheer: De training omvat praktische instructies over het aanmaken, configureren en beheren van resources. Dit omvat het inrichten van virtuele machines, het maken van opslagaccounts en het beheren van Azure Active Directory.
 4. Beveiliging en naleving: Je leert hoe je resources beveiligt en voldoet aan beveiligings- en nalevingsnormen. Dit is van cruciaal belang in een tijdperk waarin gegevensbeveiliging een topprioriteit is.

Hoe gebruik je Microsoft Azure?

Je kunt het toepassen op verschillende scenario’s. Dit omvat het opzetten van virtuele machines, het beheren van opslag en gegevens, het implementeren van web-apps, het instellen van beveiligingsmaatregelen en nog veel meer. Het platform is uiterst veelzijdig en kan worden aangepast aan specifieke zakelijke behoeften.

In de praktijk wordt Azure vaak gebruikt voor:

 1. Webtoepassingen: Hosten en schalen van websites en webtoepassingen.
 2. Gegevensbeheer: Opslag, analyse en beheer van gegevens.
 3. Hybride oplossingen: Integratie van lokale systemen met cloudresources.
 4. Beveiliging: Implementeren van beveiligingsmaatregelen en naleving van voorschriften.
 5. Ontwikkeling en testen: Creëren van ontwikkelings- en testomgevingen.

Microsoft Azure is de eerste stap op een opwindende reis in de wereld van cloudtechnologie. Het biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het platform met vertrouwen te gebruiken en optimaal te profiteren van de voordelen van de cloud. Of je nu een technische professional bent die zijn vaardigheden wil aanscherpen of een zakelijke beslisser die de mogelijkheden van de cloud wil begrijpen, de Fundamentals training is een waardevolle investering in je toekomst.

Begin meteen gratis met leren!

Het gebruik van Microsoft Azure begint met het volgen van het officiële trainingsmateriaal. Dit materiaal is beschikbaar via Microsoft. Via deze link kun je het gratis trainingsmateriaal volgen. Onderaan vind je de Learning Paths die je door het materiaal heen leiden. Na voltooiing van het materiaal kun je (optioneel) het AZ-900 examen afleggen om een officiële certificering te behalen. Op dezelfde pagina vind je meer informatie over het examen.

Azure Fundamentals (AZ-900) training in één dag.

Wil je liever onder begeleiding leren? Bekijk dan onze basistraining Azure Fundamentals.
In deze ééndaagse cursus wordt je klaargestoomd voor de certificering Microsoft Certified: Azure Fundamentals AZ-900. De cursus belicht alle onderwerpen van Microsoft materiaal. Met onze proefexamens, de persoonlijke aandacht en extra ondersteuning zorgen we ervoor dat je voorbereid bent voor het behalen van het officiële Microsoft certificaat.

Contact

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Met het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen:

Contact Formulier
Scroll to Top