Wat zijn macro's in Excel?

Masoed Shakori Docent School of Data Science
Masoed Shakori

Inhoudsopgave

Wat is een Excel macro?

Macro’s zijn geprogrammeerde instructies die repetitieve taken in Microsoft Excel automatiseren. Ze stellen je in staat repetitieve taken te automatiseren en je productiviteit te verbeteren door je in staat te stellen complexe taken met slechts een paar klikken uit te voeren.

Liever Macro’s leren gebruiken onder begeleiding? Bekijk dan onze beginnerstraining Excel.

Maak een macro

De eenvoudigste manier om aan de slag te gaan, is door er één op te nemen. Je kunt een macro opnemen door op het tabblad “Ontwikkelaar” te klikken en vervolgens op “Macro opnemen” te klikken. Volg daarna de instructies om je macro desgewenst een naam, beschrijving en sneltoets te geven.

Als je meer controle wilt, kun je je eigen code schrijven. Ga hiervoor naar het tabblad “Ontwikkelaar” en klik op “Visual Basic”. Van daaruit kun je je code schrijven met behulp van de VBA-taal (Visual Basic for Applications).

Je macro uitvoeren

Je kunt je macro uitvoeren door op het tabblad “Ontwikkelaar” te klikken, vervolgens op “Macro’s” en vervolgens je macro in de lijst te selecteren. Je kunt het ook uitvoeren met behulp van de sneltoets die je eraan hebt toegewezen toen je deze opnam of maakte.

Een macro bewerken

Om te bewerken, gaat je naar het tabblad “Ontwikkelaar”, klik je op “Macro’s”, selecteert je je macro en klik je vervolgens op “Bewerken”. Hierdoor wordt de Visual Basic-editor geopend, waar je wijzigingen kunt aanbrengen in de code van je macro.

Macro’s in-/uitschakelen

Standaard zijn macro’s om veiligheidsredenen uitgeschakeld in Excel. Om ze in te schakelen, ga je naar “Bestand”, vervolgens “Opties”, “Vertrouwenscentrum”, “Instellingen Vertrouwenscentrum” en vervolgens “Macro-instellingen”. Van daaruit kun je “Alle macro’s inschakelen” selecteren.

Kortom, macro’s zijn een krachtig hulpmiddel in Microsoft Excel waarmee je repetitieve taken kunt automatiseren, waardoor je tijd bespaart en je productiviteit toeneemt. Of je nu een macro opneemt, je eigen code schrijft of een combinatie van beide gebruikt, ze kunnen je werk in Excel veel eenvoudiger en efficiënter maken. Kijk ook hier voor meer over Macro’s op de Microsoft website.

Excel training in één dag.

Wil je liever onder begeleiding leren hoe je met Excel werkt? Bekijk dan onze basistraining Excel.

Contact

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Met het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen:

Contact Formulier
Scroll to Top