Excel Macro

Wat zijn Macro’s in Excel?

Wat zijn macro’s in Excel? Hier leer je wat macro’s zijn en hoe je ze zelf kunt gebruiken om te automatiseren en je productiviteit te verbeteren.

Excel cursus voorbeeld
Logo beste opleider van NL
School of Data Science NRTO Keurmerk

Wat zijn Macro’s in Excel?

Macro’s gebruiken in Excel

Macro’s zijn geprogrammeerde instructies die repetitieve taken in Microsoft Excel automatiseren. Ze stellen je in staat repetitieve taken te automatiseren en je productiviteit te verbeteren door je in staat te stellen complexe taken met slechts een paar klikken uit te voeren.

Liever Macro’s leren gebruiken onder begeleiding? Bekijk dan onze beginnerscursus Excel.

Een macro opnemen

De eenvoudigste manier om aan de slag te gaan, is door er één op te nemen. Je kunt een macro opnemen door op het tabblad “Ontwikkelaar” te klikken en vervolgens op “Macro opnemen” te klikken. Volg daarna de instructies om je macro desgewenst een naam, beschrijving en sneltoets te geven.

Schrijf je eigen macro

Als je meer controle wilt, kun je je eigen code schrijven. Ga hiervoor naar het tabblad “Ontwikkelaar” en klik op “Visual Basic”. Van daaruit kun je je code schrijven met behulp van de VBA-taal (Visual Basic for Applications).

Je macro uitvoeren

Je kunt je macro uitvoeren door op het tabblad “Ontwikkelaar” te klikken, vervolgens op “Macro’s” en vervolgens je macro in de lijst te selecteren. Je kunt het ook uitvoeren met behulp van de sneltoets die je eraan hebt toegewezen toen je deze opnam of maakte.

Een macro bewerken

Om te bewerken, gaat je naar het tabblad “Ontwikkelaar”, klik je op “Macro’s”, selecteert je je macro en klik je vervolgens op “Bewerken”. Hierdoor wordt de Visual Basic-editor geopend, waar je wijzigingen kunt aanbrengen in de code van je macro.

Macro’s in-/uitschakelen

Standaard zijn macro’s om veiligheidsredenen uitgeschakeld in Excel. Om ze in te schakelen, ga je naar “Bestand”, vervolgens “Opties”, “Vertrouwenscentrum”, “Instellingen Vertrouwenscentrum” en vervolgens “Macro-instellingen”. Van daaruit kun je “Alle macro’s inschakelen” selecteren.

Kortom, macro’s zijn een krachtig hulpmiddel in Microsoft Excel waarmee je repetitieve taken kunt automatiseren, waardoor je tijd bespaart en je productiviteit toeneemt. Of je nu een macro opneemt, je eigen code schrijft of een combinatie van beide gebruikt, ze kunnen je werk in Excel veel eenvoudiger en efficiënter maken. Kijk ook hier voor meer over Macro’s op de Microsoft website.

Over School of Data Science

0
5/5
204 ervaringen

Kernwaarden

Voordelen

Rick geeft cursus Data Science

Adviesgesprek

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste cursus? Of heb je vragen over de inhoud van een of meerdere cursussen? Neem dan contact met ons op! Wij beantwoorden dan zo spoedig mogelijk je vragen. 

Velden met een * moeten verplicht ingevuld worden. 

Contact Formulier
Scroll to Top