Natural Language Processing (NLP)

Tijdens deze eendaagse Natural Language Processing (NLP) cursus leer je de meest recente NLP technieken: Word Embedding, Word2Vec en Bidirectional Encoder Representations from Transformers (BERT). Daarnaast leer je hoe je deze technieken toe kan op passen op je eigen datasets.

Background Image for School of Data Science Website

Informatie

Locatie: Den Haag.
Duur: 1 dag.
Lestijden: 10:00 – 17:00.

Taal: Python.
Niveau: Gevorderd.

Investering: €870,- excl. btw.

Deze cursus incompany organiseren voor je team? Neem contact met ons op!

Startdata

8 februari 2022
21 april 2022
19 mei 2022
28 juli 2022

Over de cursus NLP

Deze cursus bevat de meest recente technieken binnen Natural Language Processing zoals Word Embedding, Word2vec en Bidirectional Encoder Representations from Transformers (BERT).

Wanneer men communiceert, verbaal of schriftelijk, bevatten de boodschap enorm veel informatie. Het onderwerp, de toon die met de boodschap komt, de specifieke selectie van worden; alles voegt informatie toe die wij als mensen kunnen interpreteren. Data dat voortkomt uit gesprekken en berichtgevingen -online of offline- is een vorm van ongestructureerde data. Deze vorm van data past niet in de traditionele manier waarop computers data analyseren. Desalniettemin is door het toepassen van Machine Learning structuur en zelfs betekenis te achterhalen uit menselijke communicatie. Zelfs zeer subtiele spraakfiguren als ironie zijn te detecteren. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk geworden om algoritmes een sentiment analyse uit te laten voeren.

In deze cursus gebruiken we artificiële neurale netwerkmodellen om tekst te analyseren. We werken hiermee in Tensorflow met de abstractielaag Keras. Er wordt verwacht dat de cursist al ervaring heeft met het toepassen van artificiële neurale netwerken en Python 3.

Deze cursus is iets voor jou als:

  • Je hebt eerder gewerkt met Python en/of hebt eerder machine learning modellen gemaakt.
  • Je begrijpt de basisconcepten van de programmeertaal Python (zie Python Essentials).
  • Je bent benieuwd naar hoe je Natural Language Processing (NLP) kan toepassen op de Nederlandse taal.

Cursusinhoud

Tokens en word embeddings

De computer kan menselijke taal niet direct begrijpen. Hiervoor moet een vertaalslag worden gemaakt van woorden naar getallen. Met deze kennis kan je een betere afweging maken over hoe de tekst moet worden voorbewerkt.

Sentiment analyse

Het sentiment halen uit tekst is belangrijk om te weten wat bijvoorbeeld de opinie is van je klanten. Dit kan worden toegepast om bijvoorbeeld social media kanalen te volgen en algemeen beeld schetsen van het sentiment van je klanten.

Transformers

Op dit moment is de Transformer de beste Deep Learning architectuur dat er is. Voor de meest lastige NLP toepassingen wordt dan ook gebruik gemaakt van een Transformer.

BERT

Het BERT model is ontwikkeld bij Google en wordt gebruikt in de Google zoekmachine. Het is zeer goed bruikbaar voor vele verschillende toepassingen. Met dit getrainde model kan je met weinig data al goede resultaten verkrijgen.

Hugging face

Er zijn veel taal modellen uitgebracht. Hugging face is een plek waar veel van deze modellen kunnen worden opgehaald. Niet alleen Engelse taalmodellen, maar ook Nederlandse taalmodellen zijn hier te vinden. Hierdoor kan je snel en effectief een werkend model hebben voor jouw toepassing.

NLP Cursus LSTM Model
NLP Cursus Validatie Accuratie
NLP Graph of Validation accuracy using bag of words
NLP Grafiek van het effect van aantal reviews op de validatie accuractie

Extra informatie over de Natural Language Processing (NLP) cursus

  • Na je inschrijving nemen we contact met je op om een intake gesprek in te plannen. Dit doen we om je ervaring en leerbehoeften goed in kaart te brengen. 
  • De cursussen worden gegeven in kleine groepen van maximaal 5 personen. Dit doen wij omdat wij geloven dat persoonlijke aandacht voor de beste leerervaring zorgt.
  • Je hebt voor deze cursus een eigen laptop nodig om mee te doen.
  • Tijdens de cursus zal er een lunch worden voorzien. Heb je dieetvoorkeuren? Laat het ons weten! Dan zorgen wij voor een aangepaste lunch.

Ervaringen

“Deze 1-daagse cursus is ideaal om wegwijs te geraken met NLP. Mijn collega en ik zijn beide dagdagelijks bezig met AI/ML maar hadden nog weinig kennis omtrent NLP. Deze cursus heeft er voor gezorgd dat we op de hoogte zijn van de basis concepten rond NLP en de werking kennen van de huidige state of the art. De instructor had zeer gestructureerde notebooks voorzien gaande van de basis tot de meer geavanceerde concepten rond NLP. Het was een hele interactieve cursus met vraag en antwoorden langs beide kanten en een goed tempo wat het zeer leerrijk maakte. Achteraf hebben we de digitale notebooks meegekregen zodat we thuis nog wat oefeningen konden maken en de cursus opnieuw ten allen tijde kunnen raadplegen. De locatie had alle voorzieningen, er was doorlopend water/koffie/thee te verkrijgen en de lunch was zeer goed verzorgd.”

4.5/5
Vincent Janssen – AI/System Engineer bij Verhaert

“De training was zeer waardevol. Mijn collega en ik zijn beide professioneel bezig met deep learning en machine learning, maar hadden beperkte kennis over de toepassing hiervan in NLP. De instructeur slaagt er in om zowel in de breedte als de diepte te duiken. Het cursus materiaal was sterk en de inhoud heel goed samengesteld, een mooi overzicht van het domein. Er was aandacht voor de toepassingen en de onderliggende concepten. Het is fijn een instructeur te hebben die zijn vak ként, we konden veel vragen stellen en hebben steeds leerzame antwoorden gekregen. Deze cursus is de eerste die ik volg (over machine learning) waar je als expert écht veel kan bijleren.

Mijn collega en ik zijn uit België naar Rotterdam gereden om deze opleiding te volgen en het was het helemaal waard. Bovendien was alles goed voorzien (lunch, computers, …) en een heel vriendelijke en aangename interactie.”

4.5/5
Jochem Grietens – Artificial Intelligence Lab Head of Division
Klik hier voor alle ervaringen!
Scroll to Top