Power BI Leren

Wat is Power BI?

Hieronder beantwoorden we al je vragen over Power BI. Wat is het, waarom zou  je Power BI gebruiken i.p.v. Excel? Hoe begin je met Power BI? En wat heb je er voor nodig. Lees gauw door. Wil je liever begeleidt worden? Bekijk dan onze Power BI basiscursus. 

Power BI les
Logo beste opleider van NL
School of Data Science NRTO Keurmerk

Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een tool voor business intelligence en datavisualisatie die interactieve visualisaties en mogelijkheden voor business intelligence biedt met een gebruiksvriendelijke interface voor eindgebruikers om hun eigen rapporten en dashboards te maken. Het integreert met verschillende gegevensbronnen en stelt je in staat gegevens op een zinvolle manier te verzamelen, transformeren en vorm te geven, en presenteert deze in een visueel aantrekkelijke indeling die gemakkelijk kan worden gedeeld en waaraan met anderen kan worden samengewerkt.

Met Power BI kun je verbinding maken met een breed scala aan gegevensbronnen, zoals Excel-spreadsheets, on-premises databases zoals SQL Server, cloudservices zoals Azure SQL Database en Salesforce, en vele andere. De gegevens worden vervolgens omgezet in inzichten door middel van functies zoals gegevensmodellering, berekende kolommen en metingen. Je kunt interactieve dashboards, rapporten en visualisaties maken die kunnen worden aangepast aan je behoeften. Het Power BI-platform omvat mobiele apps, een service die realtime gegevensstreaming biedt, en samenwerkingsfuncties zoals het delen van gegevens en het plaatsen van opmerkingen. Power BI biedt ook een uitgebreide set API’s, waarmee ontwikkelaars aangepaste integraties en automatiseringen kunnen bouwen. Kortom, Power BI is een uitgebreide oplossing voor data-analyse en -visualisatie, waardoor het eenvoudiger wordt om data om te zetten in bruikbare inzichten.

Kan ik Power BI dashboards delen?

Power BI biedt verschillende opties om dashboards en rapporten met anderen te delen.

  • Delen met andere Power BI-gebruikers: Je kunt een dashboard of rapport delen met andere Power BI-gebruikers binnen je organisatie door hen toegang te verlenen tot het dashboard of rapport. De ontvangers kunnen vervolgens het gedeelde dashboard of rapport bekijken en gebruiken binnen hun eigen Power BI-accounts.
  • Insluiten in websites en applicaties: Power BI-dashboards en -rapporten kunnen worden ingesloten in websites en applicaties met behulp van een iFrame of een Power BI REST API. Hierdoor kun je het dashboard of rapport direct binnen je website of applicatie weergeven en de data en visualisaties real-time up-to-date houden.
  • Publiceren naar Power BI Report Server: Power BI Report Server is een versie van Power BI die je op je eigen locatie kunt installeren, zodat je rapporten binnen je organisatie kunt hosten en delen zonder afhankelijk te zijn van de Power BI-service.
  • Delen via links: U kunt een dashboard of rapport ook delen door een link naar anderen te sturen. Dit geeft toegang tot het dashboard of rapport zonder dat een Power BI-account nodig is.

In alle gevallen kun je het toegangsniveau dat aan anderen wordt verleend, regelen en ervoor zorgen dat gevoelige gegevens worden beschermd. Power BI biedt meerdere beveiligingsniveaus, waaronder op rollen gebaseerde toegangscontroles en gegevensversleuteling, om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn.

Waarom Power BI ipv Excel?

Excel is heel handig en is zeker niet af te schrijven door Power BI. Excel is in vergelijking veel flexibeler. Zo kan je makkelijk data intypen, cellen verwijderen en aanpassen. Power BI is geoptimaliseerd voor big data en de systematische werkwijze die daarvoor vereist is. Zo kan je bijvoorbeeld niet een bewerking doen op een enkele cel. Verder worden ook al je bewerkingen opgeslagen zodat altijd terug is te vinden wat je hebt gedaan. De data wordt dus nooit echt weggegooid. Verder is Power BI onder de motorkap duidelijk geoptimaliseerd voor big data. Wanneer je een Excel dataset inlaad zal je zien dat de bestandsgrootte direct al een stuk kleiner is, tot wel de helft! Verder worden berekeningen dynamisch uitgevoerd zodat je niet nog meer opslagruimte gebruikt. Dit kan veel opslagkosten besparen.

Wanneer moet je Power BI gebruiken?

Begin met Power BI wanneer je grote datasets wil koppelen aan elkaar om een visueel aantrekkelijk overzicht te creëren. Power BI is namelijk veel beter geschikt om mooie, interactieve dashboards te maken. Verder is het geoptimaliseerd om met grote datasets te werken. Tabellen zijn eenvoudig te koppelen met elkaar via het datamodel, dit kan niet met Excel. Zie het als het maken van draaitabellen en draaigrafieken, maar dan met meerdere tabellen tegelijk. In plaats van één tabel, zoals in Excel.

Hoe begin ik met Power BI?

Met onze basiscursus Power BI krijg je een uitstekende start in het gebruik van het programma en leer je de principes die je nodig hebt om daarna aan de slag te gaan met je eigen dataset. Lees ook onze blog en leer gratis hoe je begint met Power BI.

Wat heb ik nodig voor Power BI?

Power BI Desktop is gratis, je hebt alleen een Windows PC of laptop nodig. Je kunt Power BI Desktop namelijk gratis downloaden via de Microsoft Store. Power BI Desktop is helaas niet beschikbaar voor Mac. Wanneer je dashboards wil kunnen delen met anderen, heb je wel een betaalde licentie nodig.

Over School of Data Science

0
5/5
204 ervaringen

Kernwaarden

Voordelen

Rick geeft cursus Data Science

Adviesgesprek

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste cursus? Of heb je vragen over de inhoud van een of meerdere cursussen? Neem dan contact met ons op! Wij beantwoorden dan zo spoedig mogelijk je vragen. 

Velden met een * moeten verplicht ingevuld worden. 

Contact Formulier
Scroll to Top