Storytelling with Data

Niet Goed Geld Terug

Gratis Annuleren

Startgarantie

NRTO Keurmerk

STAP budget School of Data Science

STAPbudget

9,8 op basis van 17 ervaringen

Niveau: MBO/HBO/WO Trainer Locatie: Den Haag

Data spreekt, maar spreekt het ook op zichzelf? Deze ééndaagse beginnerscursus plaatst de cursist in de steeds groter wordende wereld van het vertellen van verhalen. Leer de principes kennen van storytelling en hoe je dit kan toepassen voor data analyse. Deze zeer praktische en collaboratieve cursus biedt een gestructureerde benadering voor het effectief communiceren van gegevens. Onze filosofie: achter elk succesvol dataverhaal staat een nog effectievere verhalenverteller!

Prijs: €549,-

Mail: eva@schoolofdatascience.nl

Telefoonnummer:
070 221 1586

Background Image for School of Data Science Website

Storytelling with Data

Niet Goed Geld Terug Gratis annuleren Startgarantie ★★★★★ 9,8 op basis van 17 ervaringen
Niveau: MBO/HBO/WO Trainer Locatie: Den Haag

Data spreekt, maar spreekt het ook op zichzelf? Deze ééndaagse beginnerscursus plaatst de cursist in de steeds groter wordende wereld van het vertellen van verhalen. Leer de principes kennen van storytelling en hoe je dit kan toepassen voor data analyse. Deze zeer praktische en collaboratieve cursus biedt een gestructureerde benadering voor het effectief communiceren van gegevens. Onze filosofie: achter elk succesvol dataverhaal staat een nog effectievere verhalenverteller!

Prijs: €549,-

Mail: eva@schoolofdatascience.nl

Telefoonnummer:
070 221 1586

Background Image for School of Data Science Website

Ervaringen

Hieronder is een selectie te zien van onze blije klanten. Bekijk hier alle recensies.

Hashi
Hashi
Data Scientist
Read More
"Dit is een geweldige cursus om te leren onderbouwen en presenteren met data. Door middel van vragen en uitleg wordt er stilgestaan bij verschillende onderwerpen. De instructeurs kunnen het goed uitleggen. Daarnaast krijgt iedereen de beurt om te presenteren. Deze cursus is een aanrader."
Michael
Michael
Read More
"Leerzame en interessante cursus! De docenten wisten de stof op een leuke manier over te brengen, met veel interactie. Ik heb goede handvaten mee kregen om het in de praktijk verder te kunnen toepassen. "
Thijs
Thijs
Read More
"Hier leer je op een snelle en leuke manier het belang van gestructureerde en praktische Storytelling. De cursus is persoonlijk, gezellig en leerzaam. Absoluut de moeite waard! Extra leuk als je bekend bent met Python "
Previous
Next

Informatie

Locatie: Den Haag.
Duur: 1 dag.
Studiebelasting: 6,5 uur.

Lestijden: 10:00 – 16:30.
Lesdag: Vrijdag.

Taal: Nederlands en Engels.
Niveau: MBO/HBO/WO.

Prijs: €549,- excl. btw.

Deze cursus incompany organiseren voor je team? Neem contact met ons op!

Startdata

Over de cursus Storytelling with Data

Deze cursus combineert datageletterdheid met strategische communicatielessen om u te helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om gegevens binnen uw team te verwerken. Tijdens deze cursus nemen onze ervaren trainers je bij de hand en laten ze zien hoe je als groep succesvoller zinvolle informatie uit data kunt halen en de validiteit van deze inzichten kunt beoordelen.

Uw doel bij het communiceren van gegevens is om uw publiek tot actie aan te zetten. Daarom worden dezelfde technieken die gebruikt worden om een goed verhaal te vertellen – structuur, conflictoplossing, emotie, inzicht – opnieuw geïntroduceerd binnen een dataframework. Hier leer je boeiende verhalen te maken die je publiek helpen om niet alleen informatie te visualiseren, met grafieken of diagrammen, maar om geraakt te worden door je verhaal en zich geïnspireerd te voelen door je inzicht.

Storytelling with Data biedt een cruciale introductie in de wereld van data storytelling met de nadruk op het verhaal en waarom het ertoe doet. Gecombineerd met datavisualisatie zoals die worden gegenereerd door de data analyse taal Python, geeft dit framework je de kracht om ruwe data om te zetten in impactvolle en zinvolle wijsheid voor je publiek.

Leerdoelen Storytelling with Data

Verbind gemeenschappelijke storytelling met data analyse.
Vergemakkelijk de overgang van de dagelijkse praktijk van storytelling naar de meer specifieke beperkingen van het communiceren van data-inzichten. Door kernelementen van een succesvol verhaal uit te tekenen en toe te passen op uw proces van data-interpretatie, kan storytelling met data een tweede natuur worden.

Inleiding tot datavisualisatie met Python.
Nadat we hebben geleerd hoe we storytelling-technieken kunnen toepassen in een data-analyseomgeving, moedigen we het verhaal aan met een zinvolle visualisatie met Python. Er wordt een kort overzicht gegeven van concrete tools voor het toepassen van de principes van datavisualisatie. Deze hulpmiddelen omvatten grafiekkeuze, kleurentheorie, variabelekeuze, gegevensaggregatie en onzekerheid. Je hebt geen ervaring nodig met de programmeertaal Python.

Na deze cursus:

 • ken je de principes van storytelling;
 • kun je storytelling toepassen om data op een heldere en boeiende wijze over te brengen aan een publiek;
 • kun je gerichte datavisualisaties maken om je verhaal te ondersteunen.

Voor wie is de Storytelling with Data cursus?

We wilden een andere benadering van storytelling bieden met data die voor iedereen toegankelijk was, specifiek gericht op de kunst van het verhalen vertellen, en die niet gericht was op een bepaald stuk software. Om die reden is deze cursus bedoeld voor zowel de beginner als voor de meer ervaren. Deze cursus is voor jou als je:

 • Datageletterd wilt worden;
 • Conclusies wilt leren trekken op basis van data;
 • Een goede aanpak wilt leren van data analyse;
 • Al analyses uitvoert maar deze niet kan vertalen naar actie.

Afbeelding 1. Vertel dataverhalen om inzichten te delen.

Cursusinhoud Storytelling with Data

Gegevens laten spreken

 • Verkennende versus verklarende analyse: Er wordt een korte discussie gevoerd over het verschil tussen verkennende en verklarende analyse. In het bijzonder benadrukken we de plaatsing van het verhaal in dit proces.
 • Een discussie over de dynamiek van het feit versus fictie-debat: “De vier niveaus van feiten”.

Kader voor het vertellen van verhalen

 • De kracht van verhalen is inzicht: Hier beginnen we de kern van storytelling te naderen: wat is inzicht? Kunnen we objectief tot inzicht komen?
 • Even oefenen: je eigen verhaal maken. Kun je onze sjablonen gebruiken om ons te overtuigen van een echt verhaal dat je zojuist hebt verzonnen? Probeer het nu eens met enkele “echte” beperkingen.

Storytelling toepassen op datasets

 • Visualisatiebenaderingen: We bespreken verschillende benaderingen van visualisatie en de impact die ‘narratief’ heeft op onze keuzes. Welke grafiek is bijvoorbeeld het meest geschikt om de hoofdplot in je verhaal te visualiseren? Dit kan een staafdiagram, lijndiagram of meer geavanceerde grafieken zijn, zoals interactieve grafieken.
 • Vooringenomenheid detecteren: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we waarheidsgetrouw zijn terwijl we de verleidelijke instrumenten van verhalen gebruiken? We kunnen dezelfde dataset op vele manieren visualiseren. Elk van deze visualisaties kan een ander verhaal afdwingen. We bespreken hoe u eerlijk kunt blijven over uw bevindingen en creëren ruimte voor objectieve discussies over resultaten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om duidelijk te zijn en weg te blijven van dubbelzinnigheid. Het is belangrijk om rekening te houden met het niveau van datageletterdheid in uw publiek.
 • Ontwerpen voor publieksfocus: Nu vertellen we niet voor niets een verhaal. De impact van publiek en design komt hier aan bod. De kleurkeuze is een voorbeeld van een visuele aanwijzing die de interpretatie van uw visualisatie beïnvloedt. Tot slot is het altijd belangrijk om aandacht te besteden aan je publiek en hun hersens niet te overladen met input.

Oefeningen

 • We eindigen met oefeningen. Er worden enkele casestudies uitgevoerd en de cursist wordt gevraagd om (1) een verhaal te maken, (2) de juiste visualisatie te selecteren en (3) je inzicht succesvol te presenteren.

Extra informatie over de Storytelling with data cursus

 • Na je inschrijving nemen we contact met je op om een intake gesprek in te plannen. Dit doen we om je ervaring en leerbehoeften goed in kaart te brengen. 
 • De cursussen worden gegeven in kleine groepen van maximaal 5 personen. Dit doen wij omdat wij geloven dat persoonlijke aandacht voor de beste leerervaring zorgt.
 • Voor deze cursus heb je een eigen laptop nodig. U hoeft vooraf geen software te installeren.
 • Naast de hoofdtaal Nederlands zal er tijdens de cursus ook Engels gesproken worden.
 • Tijdens de cursus zal er een lunch worden voorzien. Heb je dieetvoorkeuren? Laat het ons weten! Dan zorgen wij voor een aangepaste lunch.

Veelgestelde vragen

Datageletterdheid is het vermogen om zinvolle informatie uit data te halen. Het vermogen om te lezen, te communiceren met, te analyseren en te bespreken wat gegevens betekenen. Dit omvat het correct maken en lezen van grafieken, het trekken van de juiste conclusies, het trekken van gegevens en herkennen wanneer gegevens misleidend zijn of ongepast worden gebruikt.

Voor de cursus is geen voorkennis nodig.

Niet noodzakelijk. Het toepassingsgedeelte van deze cursus maakt gebruik van Python visualisaties, maar het is geen cursus over Python. Deze cursus legt een strikte nadruk op het vertellen van verhalen in het algemeen en kan daarom worden toegepast op verschillende gegevensverwerkingsprogramma’s. Er zijn echter andere uitstekende cursussen aan de School of Data Science die programmaspecifieke vaardigheden bieden (bekijk cursussen over Power BI, Excel en Python for data analysis).

Niet nodig! Omdat de cursus zich richt op de kunst van het verhalen, geven we voorbeelden die al voor u zijn voorbereid. Het doel van deze cursus is om studenten aan het denken te zetten over hun vertelvaardigheden en deze te cultiveren zonder de beperkingen van een specifiek programma.

Enige presentatievaardigheden zijn aan te raden, aangezien we zullen oefenen met het vertellen van verhalen. Maar deze vaardigheden zijn niet vereist. We bieden een beknopt kader dat studenten direct kunnen toepassen op hun presentaties.

Je kunt op aanvraag na de cursus een zogenaamd ‘Certificaat van deelname’ ontvangen van de School of Data Science. Hierop staat je naam, de datum, de cursusnaam en het aantal uur dat besteed is aan de cursus.

Er bestaan op dit moment geen kwalificaties voor storytelling (with data).

Jazeker! Onze opleidingen, trainingen en cursussen kan je volgen met het STAP-budget. Dus ook de cursus Storytelling with Data is te volgen met het STAP-budget. Dit kun je aangeven in het inschrijvingsformulier van de cursus.  Op onze STAP-budget pagina kan je meer informatie vinden over het STAP-budget.

Jazeker! Onze opleidingen, trainingen en cursussen kan je volgen met het UWV Scholingsbudget. Dus ook de cursus Storytelling with Data is te volgen met het UWV Scholingsbudget. Op onze UWV Scholingsbudget pagina kan je meer informatie vinden over het UWV Scholingsbudget en een aanvraag indienen.

Scroll to Top